Maître C.A.F. van der Valk overleden

25JAHREMEISTER_034Maître Cor van der Valk is, 85 jaar oud, op maandag 1 februari 2016 in Alkmaar overleden.

Binnen de Nederlandse schermwereld was Cor van der Valk vanaf het begin van zijn carrière een zeer inspirerende, creatieve en vormgevende persoonlijkheid. Na de start van zijn eigen schermschool op de Nieuwe Gracht in Haarlem in mei 1955, nog voordat hij zijn opleiding aan het CIOS in Overveen had afgesloten, ontwikkelde zijn club ‘zaal van der Valk’ spoedig tot één van de topadressen in Nederland. Bij de jaarlijkse huldigingen van nationale kampioenen van de gemeente Haarlem waren steevast leerlingen van Cor van der Valk onder de titelhouders.

Een kleine selectie van nationale kampioenen op senioren niveau waren Yvonne Boomgaard-Thiry, Jeroen Giltay, Lenie Kokkes-Hanepen, Ronald Landsmeer, Walter Janssen en Rorik Janssen. Zij vertegenwoordigden Maître van der Valk voor zijn eigen schermschool “zaal van der Valk” en vanaf ongeveer 1971 voor de Kennemer Schermvereniging “KSV de Valkeniers”, die werd opgericht nadat veranderingen in de structuren in de Nederlandse sport dit verlangden.

Veel meer nog kon Maître van der Valk bijdragen tot de ontwikkeling van de schermsport in Nederland door zijn functie als docent aan het CIOS in Overveen, die hij reeds spoedig mocht overnemen van zijn eigen oud-leraar Maître Abrahams. Via de specialisatie schermen aan het CIOS werden voor de Nederlandse schermbond KNAS en voor de Nederlandse Akademie van Schermleraren (NAS) tot 1982 talloze trainers enthousiast gemaakt en gewonnen voor de schermsport. De CIOS-lessen voor het schermen en ook voor het boksen werden grotendeels in de schermzaal aan de Nieuwe Gracht gehouden. Toen in 1982 het besluit genomen werd, het curriculum van het CIOS te veranderen, duurde het tot 2010 totdat er door de KNAS en de NAS weer een gestructureerde opleiding voor trainers werd opgezet.

Lange jaren was Cor van der Valk voorzitter van de NAS (beroepsvereniging voor schermleraren), en tot op heden ook zijn Erevoorzitter. Bijna alle Maîtres d’Escrime die Nederland kent gingen door de handen van Cor van der Valk, zo ook de latere bondscoaches Roel Verwijlen en Rorik Janssen, de directeur van het universitair sportcentrum in Amsterdam, Jan Snellen, en Jeroen Divendal, oprichter en trainer van de schermvereniging Holland Schermen met dependances in Alkmaar en Haarlem. Zelf was Cor van der Valk in de jaren zeventig bondscoach dames floret in Nederland.

WM-NL-Maitres2Als actieve schermer won hij als lid van het sabel team, samen met de Maîtres Rudi Oudijk en Bram Monshouwer, zilver bij het wereldkampioenschap voor schermleraren in Londen (1970).

De schermleraar van “Floris”

Een tweede werkgebied vond Maître van der Valk aan de toneelschool in Amsterdam. Hier onderwees hij in toneelschermen bijvoorbeeld Hollywood-ster Rutger Hauer, die in het begin van de jaren zestig reeds als 14-jarige bij Cor van der Valk in Haarlem de eerste schermlessen gevolgd had. Het toeval wilde dat Rutger Hauer en Cor van der Valk onder regisseur Paul Verhoeven opnieuw konden samenwerken toen de Nederlandse televisieserie “Floris” werd gelanceerd. Alle vecht- en duelscenes, tot en met de complete riddertoernooien, in deze uiterst populaire serie, waarmee het duo Verhoeven/Hauer hun doorbraak realiseerden, werden door Maître Cor van der Valk ingestudeerd. Ook andere bekende toneel- en filmproducties werden door hem begeleid zoals bijvoorbeeld Cyrano de Bergerac met Ko van Dijk in de hoofdrol. Aan de toneelschool bracht Cor van der Valk het tot conrector, een functie die hij tot zijn pensioen bekleedde. De laatste jaren woonde en leefde Cor van der Valk in zijn huis in Heiloo. Zondagochtend 1 februari is hij in het bijzijn van zijn geliefde familieleden in het hospice in Alkmaar rustig ingeslapen. Hij werd 85 jaar oud.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This entry was posted on 2 februari 2016 and is filed under medeling. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.