Verslag workshop Borella | 28 december 2016

Op woensdag 28 december vond in Zevenbergen een workshop plaats over het schermonderricht van Di Rosa. Aansluitend op een presentatie door Jeroen Divendal met daarin een film met een interview met Di Rosa vond een praktische workshop plaats onder leiding van Borella (geassisteerd door Jeroen en Mathijs Rohlfs).

Onderstaand het getoonde interview met Maestro Livio Di Rosa:

 

Bondscoach floret Andrea Borella en één van de leerlingen van Di Rosa zetten dit over de workshop op Facebook op 3 januari:

 

Tijdens de nationale Kerst-stage in Zevenbergen met de nationale selecties van Nederland en België, Was er een interessante workshop die plaatsvond onder leiding van M. Jeroen Divendal met als thema “de leer richtlijnen van Maestro Livio Di Rosa “. Het is duidelijk het voor mij erg emotioneel was om hem te zien, in een zeldzame video, en ook, omdat ik besefte hoe zelfs vandaag de dag na zoveel jaren hij in het buitenland hoog aanzien geniet en er interesse is voor alles wat hij gedaan heeft. Gelukkig zijn er in Italië zijn leerlingen, die dankzij de goede resultaten die zij behalen, zijn leer levend houden, anders zou deze technische scholing en menselijk erfgoed zijn verdwenen! De leraren die aanwezig waren bij de workshop, heb ik duidelijk gemaakt dat  het werk van de Maestro Di Rosa niet kan worden gedefinieerd als methodologie, omdat dit zou impliceren dat er slechts één sterk systeem zou zijn voor iedereen, terwijl we in zijn geval we worden geconfronteerd met een echte “filosofie van het onderwijs in floretschermen ” omdat hij leerlingen heeft voortgebracht die compleet van elkaar verschilde waarbij en hij rekening hield met de verschillende fysieke en temperamentvolle kenmerken. Ook daarom, stelde Maître Divendal een interessante vergelijking met één van de mythen van de Nederlandse sport, Johan Cruijff, die goed beschouwd als een echte voetbal filosoof “de profeet van de goal.” 
In het onderstaande document licht Jeroen Divendal het werk van Di Rosa verder toe aan de hand van een vertaling van één van de weinige teksten die van Di Rosa bekend zijn.

Seminaar voor schermleraren op de ISEF Di Rosa Rome 1979 vert NL

 

Presentatie Jeroen Divendal (download 14 Mb): Simpel schermen

Mochten jullie vragen hebben naar aanleiding hiervan, dan kun je deze sturen aan Jeroen Divendal.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This entry was posted on 9 januari 2017 and is filed under Workshops. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.