Positieve dag op het Coachcongres

Door Jeroen Divendal

Afgelopen zaterdag 14 december werd het nationale Coachcongres gehouden in de Maaspoorthallen in Den Bosch. Er waren 165 trainers, coaches en geïnteresseerden aanwezig en namens het schermen in Nederland waren er 5 schermleraren. Roel Verwijlen die als bondscoach degen publiek werd geïnterviewd, Arvid Oostveen namens zijn bedrijf Soolancelot, Bert van til namens zijn bedrijf Efence, 2 kersverse jonge trainers: Jan van den Brand ( niv.3) en Alexander Bloks (niv.4) van de Uni Radbout in Nijmegen. Dan was er nog ondergetekende die namens vereniging HollandSchermen stond ingeschreven en ook namens de NAS daar aanwezig was.

Het congres duurde van 13:30 tot 20:30 en begon met een opening door Tom van het Hek die als dagvoorzitter de gezamenlijke onderdelen van de dag aan elkaar praatte. Er volgde daarna een demo Acrogym van de thuisclub Flik-Flak in Den Bosch. Mooie performance van meisjes die allemaal ongeveer 25 uur per week trainen. Daarna volgde een lezing door professor Wolfgang Schöllhorn die trainings en bewegingswetenschappen doceert aan de Uni. Van Mainz in Duitsland. Schölhorn is al jaren een gewilde gast op de congressen van NL Coach omdat hij de grondlegger is van een uitdagende theorie van trainen genaamd differentieel leren. Ook deze keer weer had hij een inspirerend verhaal met dwingende bewijslast die de aanwezigen voorhield dat het brein niet liniair of stapgewijs leert maar d.m.v. fluctuaties in de pogingen om een doel te bereiken. Niet door te proberen iets te herhalen of drillen krijg je resultaat, maar door grote variatie, zoals een kind van nature doet in de eerste 2 jaren. Tijdens de parallelsessies waren er diverse interessante opties. Die van professor Schöllhorn was opnieuw de moeite waard. 4 van de schermtrainers hebben die gevolgd. Na een korte pauze volgde een interview met Roel Verwijlen over de Olympische spelen. De prestaties van zoon Bas en hij hebben in de afgelopen 10 jaar het schermen serieus onder de aandacht gekregen van een groot publiek. In het interview werd dit opnieuw prachtig neergezet met onder andere een inspirerend filmpje van Bas.

Atletic Skills Model

Ook noemenswaardig was de presentatie van het boek Atletic Skills Model, geschreven door professor Geert Savelbergh en René Wormhout van de faculteit bewegingswetenschappen van de VU in Amsterdam. René Wormhout overhandigde het eerste exemplaar aan voormalig technisch directeur van het NOC*NSF en gouden volleybalcoach Joop Alberda. Wormhout en Savelbergh hebben een fantastisch naslagwerk geproduceerd over hoe men motorische vaardigheden optimaal kan laten leren en trainen door jeugd voor tijdens en na de groeispurt. Om dit goed te doen is veel kennis vereist. De inhoudsopgave van het boek geeft inzicht in de complexiteit hiervan http://www.athleticskillsmodel.nl/asm-boek/inhoudsopgave/

12 mei workshop NAS/KNAS

De NAS zal samen met KNAS-opleidingen een workshop aanbieden over Atletic Skills Model op 12 mei. De TC van de akademie heeft René Wormhout en professor Savelbergh hiertoe enthousiast bereid gevonden. De NAS heeft in haar beleidsplan “Samenwerken aan groei” https://www.schermleraren.nl/2012/11/beleidsplan-2012-2014/ uitgedrukt dat schermverenigingen de kwaliteit van hun jeugdlessen hopelijk kan verbeteren door o.a. goede motorische leerprogramma’s te gebruiken zodat de schermende jeugd beter de stap kan maken naar de fase van talentontwikkeling en eventueel topsport, maar ook een leven lang gezond kan sporten als recreant. Ik hoop veel schermleraren en vertegenwoordigers van verenigingsbesturen op 12 mei te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet

Jeroen Divendal

Voorzitter TC NAS


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress