In memoriam Maître Ad Mol

Gisteren moest ik tot mijn onthutsing en diepe verslagenheid vernemen dat Maître Ad Mol reeds op 4 december 2021 is overleden.

Ad Mol behoorde tot de groep van studenten die in 1955 het op het CIOS Overveen het examen tot schermleraar (“Maître d’Escrime”) hebben afgelegd. Zoals reeds gepubliceerd samen met o.a. Maître C.A.F. van der Valk.

2010 – Maître Ad Mol (links) ontvangt de Scherm Oscar uit handen van Oscar Kardolus

Met Maître van der Valk had Ad Mol tevens de overeenkomst dat zij beiden tientallen jaren voor het wel en wee van de Nederlandse Akademie van Schermleraren hebben gezorgd. Ad Mol, die tenminste vanaf 1974 eerst als penningmeester, later ook als secretaris steeds lid was van het bestuur van de NAS, werd in 1993 benoemd tot erelid van de NAS.

Naast zijn vele bestuursfuncties, waarbij het vele jaren de schijn had dat hij deze beroepsvereniging alléén overeind hield, was het zijn verdienste dat de beroemde wedstrijd om de Andrei Spitzer-beker op de KMA in Breda een vast honk vond.

Velen zullen Ad tevens in goede herinnering hebben als trainer-coach van verschillende militaire ploegen en als geduchte maar steeds uiterst sportieve tegenstander op de loper, bij zowel militaire alsook “burger” wedstrijden. Zijn lijst van militaire titels, zowel als overwinningen bij NAS-kampioenschappen, is lang.

Op basis van zijn grote verdiensten voor de Nederlandse schermsport werd Maître Ad Mol in 2010 gehuldigd met de Scherm Oscar voor zijn levenswerk.

In al zijn bescheidenheid zou Ad het zelf nooit zo gezegd hebben, maar voor veel collega’s en schermvrienden is het een feit:

De Nederlandse schermwereld heeft opnieuw een grote persoonlijkheid en een fantastische Maître verloren!

Annemijn Ducaneaux en alle nabestaanden heel veel sterkte gewenst.

Rust in vrede Ad!

Je vriend en collega Maître Rorik Janssen


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress