Psychologische determinanten

Deze scriptie van Alexander Moraru (VU Amsterdam, 2012) behandelt een drietal psychologische aspecten die belangrijk zijn in het schermen, namelijk respons selectie, kijkgedrag en linkshandigheid. Schermen is een vechtsport waarbij twee tegenstanders snel op elkaar moeten reageren om punten te kunnen scoren. Hierbij spelen een snelle responsselectie en kijkgedrag een grote rol. In deze scriptie worden een aantal onderzoeken besproken waaruit blijkt dat ervaren schermers onder bepaalde omstandigheden in staat zijn tot snellere reacties dan beginnende schermers of niet-schermers. Daarnaast wordt er een tweetal studies besproken om te onderzoeken op welke manier het kijkgedrag van experts verschilt met dat van beginners. Als laatste wordt gekeken naar linkshandigheid, of dit een voordeel oplevert in het schermen en of dit mogelijke voordeel door frequentie afhankelijk is of komt door neuropsychologische verschillen tussen links- en rechtshandigen.


Geplaatst

in

,

door

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress