Rekoefeningen bij warming up

De overgrote meerderheid van de onderzoeken laat zien, dat (teveel) passieve rek vóór de te leveren prestatie spierkracht en vermogen doet verminderen. Dit effect is toe te schrijven aan een verminderde prikkelbaarheid van de zenuwcellen in het ruggenmerg, die de spieren bedienen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Maar de negatieve effecten van statisch rekken worden voor het grootste deel te niet gedaan als ze ingebed worden in de warming-up. Bovendien kun je in deze situaties dynamische rekoefeningen toepassen, door die de zenuwcellen juist te prikkelen.

Onderstaand vind je twee overzichtsessays. In het eerste wordt ingegaan op de zin en onzin van het rekken en wordt een aantal voorbeelden visueel geïllustreerd. In het tweede essay worden een aantal methoden van rekken besproken. Beide essays hebben enige overlap.


Geplaatst

in

,

door

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress